Wellington van champignons en brie met walnoot-spinaziesalade

Wellington van champignons en brie met walnoot-spinaziesalade

Bereidingstijd: 30 tot 40 minuten. De originele Wellington is eigenlijk een ‘Beef Wellington’: een gerecht met biefstuk, ganzenleverpastei, champignons en kruiden. De ingrediënten worden gebakken in bladerdeeg zodat een mooi pakketje ontstaat. Vandaag maak je een vegetarische variant met een romige groentevulling en brie. Bestrooi de Wellington met sesam en serveer hem met een walnoot-spinaziesalade voor een feest op tafel!

Ingrediënten:

knoflook
sojasaus
rode ui
spinazie
witte sesam
walnoten
verse rozemarijn
roombrie
kastanjechampignons
bladerdeeg

Zelf toevoegen:

eventueel boter
azijn
olijfolie
peper en zout

Benodigdheden:

kleine koekenpan
vergiet
grote koekenpan
waterkoker
bakplaat
oven

Instructies:

1. Champigons bakken

Verwarm de oven voor op 210°C. Breng water in een waterkoker aan de kook. Boen de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie of smelt 1 eetlepel boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de champignonplakjes toe en bak al roerend 4-5 minuten totdat ze bruin kleuren. 

2. Smaakmakers toevoegen

Was de spinazie grondig. Pluk de rozemarijnnaaldjes, hak ze grof en doe de steeltjes weg. Pel en hak de knoflook grof. Voeg de rozemarijn en knoflook met de sojasaus aan de pan met champignons toe en bak al roerend 2-3 minuten totdat het vocht van de champignons is verdampt. Neem de pan van het vuur en zet weg tot stap 4. 

3. Spinazie voorbereiden

Doe 2/3e van de spinazie in een vergiet en giet er het gekookte water over. Spoel dan gelijk de spinazie onder de koude kraan en wring zo veel mogelijk vocht uit de spinazie. Snijd de korst van de brie en snijd de brie in dunne plakken. Rol het bladerdeeg met aanklevend bakpapier over een bakplaat uit. Snijd het deeg in de lengte doormidden.

4. Wellington vouwen

Verdeel de spinazie over 1 stuk deeg, houd 1cm van de rand vrij. Verdeel dan de champignons en de brie erover. Bestrijk de randen met water en dek de vulling af met het 2e stuk deeg. Zorg dat er geen lucht onder zit (zie tip, links). Druk de randen dicht met een vork. Bestrijk het deeg met water en bestrooi met de sesam. Bak de Wellington in circa 20 minuten gaar.

5. Ui karameliseren

Halveer, pel en snijd de ui intussen in dunne halve ringen. Verhit 1 eetlepel olie in de gebruikte koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui al roerend in 8-10 minuten zacht. Voeg 2 eetlepel azijn (bij voorkeur balsamico- of rode wijnazijn), een scheutje water, peper en zout toe. Breng aan de kook en laat sudderen totdat de azijn dikker is. Laat de ui van het vuur afkoelen.

6. Salade maken

Rooster de walnoten in een droge kleine koekenpan op middelhoog vuur in 2-3 minuten goudbruin. Let op! De noten kunnen snel verbranden. Hak de walnoten eventueel grof. Hak de rest van de spinazie grof en doe de spinazie en walnoten in een kom. Voeg de ui toe en roer door. Proef en breng de salade op smaak met peper en zout. Serveer de Wellington met de salade.

Bron: https://marleyspoon.nl/menu/19355-wellington-van-champignons-en-brie-met-walnoot-spinaziesalade