Hollandse balletjes in jus met pastinaak en brood om te dippen

Bereidingstijd: 20 tot 30 minuten. Jus alleen over de piepers? Nee hoor, wij dippen graag een broodje in dit klassieke sausje. Om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten te voldoen, maak je er een stoof van heerlijke seizoensgroenten bij. Wellicht ruikt de mosterd eerst wat sterk, maar hij geeft je stoof juist een mooie balans. Zo eet je elke hap een beetje groenten, vlees en knapperig brood voor jouw eigen ‘perfect bite’.

Ingrediënten (zitten in de maaltijdbox):

Ui
Meergranenbol
Wortel
Pastinaak
Aunt Mizzi Roast spice mix
Abraham’s mosterd
Paneermeel
Rucola
Runderbouillonblokje
Rund- en varkensgehakt

Zelf toevoegen:

Eventueel 1 ei
Boter
Suiker
Azijn
Peper en zout

Benodigdheden:

Zeef
Bakplaat met bakpapier
Maatbeker
Dunschiller
Grote koekenpan
Oven

Instructies:

1. Groenten bakken

Verwarm de oven voor op 220°C. Schil en snijd de wortel en pastinaken in grove stukken. Pel en hak de ui grof. Smelt 1 eetlepel boter of verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de wortelpastinaak en ui 3-4 minuten totdat een licht goudbruin korstje ontstaat. Schep uit de pan en zet de groenten opzij tot stap 3.

2. Gehaktballen braden

Meng het gehakt met 1el mosterd, 1/4 theelepel zout, peper naar smaak, de Aunt Mizzi’s spice mix en de helft van het paneermeel in een kom (zie kooktip, links). Kneed tot een egaal gehaktmengsel ontstaat en rol er 6 balletjes van. Smelt 1 eetlepel boter in de gebruikte koekenpan op hoog vuur en bak de gehaktballetjes in 3-4 minuten rondom bruin.

3. Gerecht stoven

Voeg de gebakken groenten, 200 milliliter water en een half verkuimeld bouillonblokje aan de pan toe (bewaar de rest van het bouillonblokje voor een ander recept). Breng aan de kook, zet het vuur middellaag en stoof de gehaktballen en groenten in circa 10 minuten gaar. Voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te dik wordt, hij mag best een beetje dun blijven.

4. Brood afbakken

Bak intussen de meergranenbollen op een bakplaat met bakpapier in het midden van de oven in 8-10 minuten af. Was de rucolagrondig in een zeef en laat uitlekken.

5. Stoof afmaken

Roer 1 eetlepel boter en 1 eetlepel mosterd door de gestoofde gehaktballen en groenten, kook nog 1 minuut. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper of voeg een scheutje extra water toe als het gerecht al wat zout is.

6. Rucola aanmaken

Meng de rucola met 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel azijn, 1 theelepel honing of 1/2 theelepel suiker, zout en peper. Serveer de gehaktballen en groenten met de rucola en geef het brood erbij om te dippen.

Bron: https://marleyspoon.nl/menu/17658-hollandse-balletjes-in-jus-met-pastinaak-en-brood-om-te-dippen