Winterse kalkoensalade met croutons en cranberrysaus

Met dagen waarop het al vroeg donker is en je de verwarming net een standje hoger zet, krijg je gewoon zin om de kerstsfeer in huis te halen. Dat doe je zeker met deze salade. Je mengt knapperige croutons, geroosterde honing-wortelgroenten, kalkoenstukjes, pecannoten en rucola met een warme, friszure cranberrysaus voor een bord winterkost. Eet smakelijk!

Voorbereidingstijd: 30 tot 40 minuten
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Allergenen: Gluten en noten. Kan sporen van andere allergenen bevatten.

In de maaltijdbox van Marley Spoon zitten:
Kalkoenstukjes
Zoete aardappel
Baguette
Sjalot
Rucola
Hatty Head Spice Blend
Pecannoten
Gekleurde wortelschijfjes
Gedroogde cranberries

Zelf toevoegen:
Suiker of honing
Azijn
Olijfolie
Peper en zout

Benodigdheden:
Oven
Bakpapier
Bakplaat
Middelgrote koekenpan

Instructies:
1. Verwarm de oven voor op 220°C. Schrob de zoete aardappels. Snijd de aardappels en baguette in 2cm grote stukjes. Halveer, pel en snijd de sjalot in dunne, halve ringen. Verdeel de aardappel, baguettestukjes, wortelplakjes en helft van de sjalot over 1 of 2 bakplaten met bakpapier. Hussel om met 2 eetlepels olijfolie, zout en peper. Bak 20-25 minuten in de oven.
2. Verhit intussen een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur en rooster de pecannoten in 2-3min goudbruin. Let op! De noten kunnen snel verbranden, dus roer regelmatig door. Neem de noten uit de pan en zet opzij voor stap 6.
3. Breng de kalkoenstukjes op smaak met de Hatty’s head spice mix en een flinke snuf peper en zout. Verhit 1 eetlepel olijfolie in de gebruikte koekenpan op middelhoog vuur en voeg de kalkoenstukjes toe. Roerbak 3-4 minuten totdat de kalkoen rondom goudbruin is. Schep de kalkoenstukjes uit de pan en doe ze in een kom. Veeg de pan niet schoon.
4. Verhit 1 eetlepel olijfolie in de gebruikte pan en voeg de rest van de sjalot toe. Bak al roerend in 1-2 minuten zachter en voeg dan 2 eetlepel azijn (bij voorkeur rode wijn of balsamico), de cranberry’s en een scheutje water toe. Zet het vuur hoger en kook totdat de saus tot de helft is gereduceerd. Neem de pan van het vuur, voeg de kalkoenstukjes toe en roer door. Zet opzij.
5. Neem na 20-25 minuten de bakplaat uit de oven en haal de croutons eraf. Besprenkel de wortel en aardappel met een beetje honing of bestrooi met een snuf suiker en schep om. Rooster de groenten nog circa 5 minuten totdat ze gaar en goudbruin zijn.
6. Hak de pecannoten grof. Doe rucola in een grote kom en voeg de geroosterde groenten en de kalkoenstukjes met de saus en croutons toe. Schep om. Proef en breng de salade eventueel op smaak met meer peper en zout. Serveer de salade bestrooid met de pecannoten.

Bron recept: https://marleyspoon.nl/menu/18844-winterse-broodsalade-met-kalkoen-cranberries-pecannoten