Pompoenrisotto met kastanjes en kaneel-hazelnoten

Klaar binnen 30 minuten
Vegetarisch
Gutenarm
Kindvriendelijk

Tafelverhaal

Bezoek een Italiaans dorp of een willekeurige kerstmarkt aan het einde van jaar en je vindt er een kraampje waar ze kastanjes roosteren. De geur die daar vanaf komt is geweldig! En de smaak is nóg beter. Vandaag gebruik je voorgegaarde kastanjes als topping bij deze romige pompoenrisotto. De geurige met tijm en kaneel geroosterde hazelnoten maken het feestelijke kerstgerecht af.

Wat Marley Spoon toestuurt in de maaltijdbox

risottorijst
verse kruidenmix: tijm, rozemarijn & peterselie
hokkaido-pompoen
ui
kastanjes
knoflook
Italiaanse harde kaas
gemalen kaneel
hazelnoten
groentebouillonblokje

Wat je verder nodig hebt
  • eventueel boter
  • olijfolie
  • azijn
  • peper en zout
Kookgerei
  • middelgrote kookpan
  • maatbeker
  • fijne keukenrasp
  • waterkoker
  • middelgrote koekenpan

Bereiding:

1. Ingrediënten voorbereiden

Breng 700 milliliter water in een waterkoker aan de kook. Pel en hak de ui fijn. Hak de peterselie fijn. Ris de rozemarijnnaaldjesvan de steeltjes, hak ze fijn en doe de steeltjes weg. Halveer de pompoen en lepel de zaden en draden er uit. Snijd de pompoen in blokjes. Los het bouillonblokjein het zojuist gekookte water op.

2. Risotto starten

Verhit 1eetlepel olijfolie in een middelgrote kookpan of wok op middelhoog vuur en bak de uirozemarijn en peterselie 1-2 minuten. Pel en hak de knoflook fijn. Voeg de risottorijstpompoenblokjes en knoflook aan de pan toe en bak 2 minuten al roerend totdat de rijstkorrels glazig zijn.

3. Risotto koken

Voeg 1-2 eetlepels azijn (liefst witte wijn of appel) en 1/3e van de bouillon aan de risottorijst toe. Kook al roerend op middelhoog vuur tot de bouillon is opgenomen en herhaal het toevoegen van de bouillon in delen totdat de risottorijst romig en beetgaar is, dit duurt 20-25 minuten.

4. Hazelnoten roosteren

Meng intussen de hazelnoten met de helft van de kaneel en 1tl olie. Verhit een middelgrote, droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de hazelnotenin 2-3 minuten goudbruin. Let op, de noten kunnen snel verbranden. Schep de hazelnoten uit de pan, laat iets afkoelen, hak ze grof en zet apart tot stap 6.  

5. Kastanjes bakken

Verhit 1 eetlepel olijfolie in de gebruikte koekenpan op middelhoog vuur. Neem de kastanjes uit de verpakking, hak ze grof en roerbak ze in 4-5 minuten goudbruin. Bestrooi met peper en zout naar wens. Voeg de helft van de kastanjes toe aan de risotto en kook deze mee. Rasp de kaas fijn. Ris de tijmblaadjes van de steeltjes en hak ze fijn. Doe de steeltjes weg. 

6. Risotto afmaken

Roer de geraspte kaas door de risotto. Roer eventueel 1 eetlepel boter door de risotto voor een extra romige textuur. Proef en breng de risotto eventueel op smaak met extra peper, zout en/of azijn voor een tikje frisheid. Schep de risottoop en bestrooi met de rest van de kastanjeskaneel-hazelnoten en de tijm.    

 Bron: https://marleyspoon.nl/menu/19109-pompoenrisotto-met-kastanjes-en-kaneel-hazelnoten