Gestoofde wildworstjes met champignonjus en bataatpuree

Klaar binnen 30 minuten
Vlees / Gevogelte
Kindvriendelijk

Tafelverhaal

De wildworstjes in dit gerecht worden gemaakt door Pieter van Meel. Het wild in de worstjes komt voornamelijk van de fazant, uit Engeland. En zo rond de kerst, als de vraag hoog is, gebruikt Pieter af en toe kwalitatief Oostenrijks wild. In dit gerecht serveer je de worstjes in een stoof met tijm-champignons op een puree van zoete aardappel. Dat is nog eens een andere AVG-maaltijd!

In de maaltijdbox vind u het volgende:

zoete aardappel
wildworstjes
kipbouillonblokje
verse tijm
sherryazijn
kastanjechampignons

Wat je verder nodig hebt
  • olijfolie
  • bloem
  • boter
  • peper en zout
Kookgerei
  • dunschiller
  • aardappelstamper
  • grote koekenpan of hapjespan
  • maatbeker
  • middelgrote kookpan met deksel
  • vergiet
Bereidingswijze:

1. Aardappels koken

Schrob of schil en snijd de zoete aardappelsin grote stukken. Doe ze met een snuf zout in een middelgrote kookpan. Giet er water bij tot ze onderstaan. Doe de deksel op de pan, breng het water aan de kook en zet het vuur iets lager. Kook de aardappels in 10-15 minuten gaar. Vang bij het afgieten een kopje kookwater op en doe de aardappels weer in de pan.

2. Worstjes bakken

Prik intussen de wildworstjes met een vork of scherp mespunt in. Verhit 1el olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur en bak de worstjes in 2-3 minuten rondom goudbruin. Giet er 50 milliliter water bij, dek de pan direct af met een deksel en kook 4-5 minuten op middellaag vuur totdat de worstjes gaar zijn. Schep ze uit de pan en zet opzij tot stap 5.

3. Champignons bakken

Boen de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Pluk de tijmblaadjes en doe de steeltjes weg. Verhit de gebruikte koekenpan opnieuw op middelhoog vuur en voeg de champignonplakjes met 1/2 theelepel tijmblaadjes toe. Bak de champignons 5-8 minuten tot ze zachter en goudbruin zijn. Roer daarbij af en toe door.   

4. Worstjes toevoegen

Voeg de helft van de sherryazijn en 1 eetlepel boter aan de pan toe. Bestrooi met 1 eetlepel bloem en verkruimel het bouillonblokjeboven de pan zodra de boter is gesmolten. Roer door. Giet er 150 milliliter water bij en breng het geheel aan de kook. Blijf roeren tot een romige jus ontstaat. Voeg de wildworstjestoe en warm ze in 1-2 minuten op. Breng de jus op smaak met peper en zout.

5. Puree maken

Stamp de aardappels met een aardappelstamper tot gladde puree, giet er wat van het opgevangen kookwater bij. Voeg 1 eetlepel boter toe voor een extra smeuïge puree. Roer 1/4 theelepel tijmblaadjes, peper en zout naar wens door de puree.

6. Serveren

Serveer de puree met de wildworstjes in champignon-jus. Bestrooi met de rest van de tijmblaadjes

Bron: https://marleyspoon.nl/menu/19107-gestoofde-wildworstjes-met-champignonjus-en-bataatpuree